Latvijas eksporta potenciāls pēdējā pusotra gada laikā ir krietni mainījies, ko lielā mērā ietekmējuši politiskie notikumi, tostarp sankcijas Krievijas tirgū. Daudzi uzņēmēji ir spiesti pārorientēties un meklēt risinājumus citu tirgu apgūšanā. Viens no neapgūtiem reģioniem ir NVS valstis, jo īpaši Uzbekistāna, kurā Latvijai ir labvēlīgi starpvalstu sadarbības apstākļi un liels potenciāls. Diemžēl mūsu uzņēmēji vēl to nav pietiekami apguvuši.

Pagājušajā nedēļā loģistikas uzņēmums SONORA aicināja klientus uz semināru “Rīta kafija kopā ar SONORA”, kur diskutēja par biznesa attīstības un loģistikas iespējām Uzbekistānā. Pasākuma laikā eksperti pastāstīja par Uzbekistānas politisko un ekonomisko situāciju, par loģistikas iespējām, dalījās pieredzē ar piedzīvoto, kā arī minēja galvenās priekšrocības un iespējas šajā valstī. Jāatzīst, ka Uzbekistānai piemīt gan savs šarms, gan savas īpatnības. Piemēram, kultūru atšķirības, kas dominē arī biznesā. Ir arī daži “nerakstīti” likumi, kuri ir jāzina, apgūstot šo tirgū, taču visa pamatā ir uzticība.

SONORA Uzbekistānas tirgū darbojas vairāk jau kā 15 gadus, līdz ar to ir uzkrājusies bagātīga pieredze un kontakti. Izveidota arī uzņēmuma pārstāvniecība Uzbekistānā, galvaspilsētā Taškentā. Tāpat arī SONORA aktīvi sadarbojas ar Latvijas darba devēju konfederāciju (LDDK), kopā izveidojot Lietišķās sadarbības padomi Uzbekistānā (LSP), kas ir lielisks atbalsts uzņēmējiem, kuri vēlas ieiet šajā tirgū. Pērn, 2015.gada nogalē, tika noslēgts arī starpvalstu sadarbības līgums starp LDDK un Uzbekistānas Tirdzniecības un rūpniecības kameru (TRK). “Rīta Kafija ar Sonoru” šoreiz piedalījās arī SONORA Uzbekistānas pārstāvniecības vadītājs Nauris Jonass: “Plānojot savu darbību Uzbekistānā ir jāapzinās divas svarīgas lietas: uzbeki ir pozitīvi noskaņoti uz sadarbību ar Latvijas uzņēmumiem, bet uzticības iegūšana prasa zināmu laiku un atbalstu vietējā tirgū. Sonora 15 gadu pieredze Uzbekistānas tirgū, kā arī starpvalstu sadarbības līgums, var noderēt un kalpot daudzu un dažādu uzņēmējdarbības virzienu attīstīšanai Uzbekistānā. Viena no mūsu misijām ir krāt veiksmes stāstu skaitu ar Latvijas uzņēmumiem, kas raduši sava biznesa attīstības un izaugsmes iespējas šajā valstī. Katrs veiksmes stāsts, kas radies ar mūsu līdzdalību sniedz pievienoto vērtību gan Latvijas valstij, gan mums kā uzņēmumam.”

Ilggadējā pieredze ir palīdzējusi šo tirgu izprast līdz niansēm, kā arī iegūta uzticība gan no klientiem, gan partneriem, gan no varas instancēm. Tas rosinājis palīdzēt Latvijas uzņēmējiem ne tikai loģistikas jautājumos Uzbekistānā, bet arī palīdzēt ieiet šajā tirgū, izprast tā būtību un savest kopā ar potenciālajiem klientiem un partneriem. SONORA Development vadītājs Andris Kulbergs pārzina šo tirgu un nianses ļoti augstā līmenī, lai varētu sniegt atbalstu mūsu uzņēmējiem: “Uzbekistānas tirgus ir ļoti atraktīvs Latvijas eksportēt un importēt gribošajiem uzņēmumiem, jo īpaši izejmateriālu importētājiem. Starp abām valstīm ir stratēģiska politiskā līmeņa starpvalstu sadarbības vienošanās. Būtiski, ka Uzbekistāna redz Latviju kā savu galveno partneri sadarbībai ar Eiropas Savienību”. Kopumā tirgus ir ļoti strauji augošs ar 32 miljonu iedzīvotāju skaitu, turklāt tajā pieaug arī patēriņš un pieprasījums pēc kvalitatīviem Eiropas produktiem un pakalpojumiem. A.Kulbergs turpina: “Protams, blakus lielajam potenciālam un iespējām slēpjas arī dažādi biznesa šķēršļi ar kuriem nāksies saskarties. Mēs esam gatavi uzņēmējiem palīdzēt tos pārvarēt ar savu ilggadējo pieredzi un zināšanām – vai tas būtu valūtas konvertācijas jautājums, vai attiecīgo īsto kontaktu iegūšana līdz pat juridiski specifiskiem jautājumiem par nodokļiem un muitas noteikumiem. Mēs esam gatavi ievērojami saīsināt klienta patērēto laiku un izmaksas, kā arī minimizēt nevajadzīgus riskus. Uzbekistāna paver jaunas, neapgūtas eksporta iespējas mūsu Latvijas paplašināties gribošiem ražotājiem un tirdzniecības uzņēmumiem.”

Kā jau ierasts, “Rīta kafija ar SONORA” noslēdzās ar diskusijām un jautājumiem, kuru laikā tika apspriestas biznesa un sadarbības iespējas Uzbekistānā. SONORA Biznesa attīstības direktors Normunds Volbets atzina: “Pasākuma laikā daudzi bija pārsteigti par Uzbekistānas straujo izaugsmi pēc tās neatkarības pasludināšanas – joprojām valda priekšstats, ka valsts stagnē, taču tas tā nav. Uzbekistānas puse ir atvērta sadarbībai ar Latviju, kas ir pozitīvi eksportējošajiem uzņēmumiem. Prieks, ka pasākuma viesi atzinīgi novērtēja mūsu pieredzi ne tikai loģistikas jomā, bet arī ieguldījumus Latvijai jauna un perspektīva tirgus apgūšanā. Noteikti vēl atkārtoti rīkosim šāda veida tikšanos ar klientiem.”

Nākamā “Rīta kafija ar SONORA” jau 6.septembrī. Pasākuma tēma: “SONORA Atbalsts Latvijas preču eksportam”. Sīkāka informācija par pasākumu sekos www.sonora.lv mājas lapā vai FaceBook kontā.